MgO-skandalerne fortsætter i Aarhus

Endnu en byggesag med de omstridte vandsugende vindspærreplader er netop kommet frem.

Aarhus’ største anlægsprojekt nogensinde, kulturhuset Dokk1, er opført med de såkaldte MgO-plader, der er fugtsugende og medfører rust på bygningsdele og potentiel svampevækst.

Det viser undersøgelser og en rapport fra Teknologisk Institut, som er foretaget for Aarhus Kommune, efter de fugttekniske problemer med MgO-pladerne blev offentlig kendt i foråret 2015.

Rapporten konkluderer ifølge et notat, som blev sendt til byrådet tirsdag den 7. juni 2016, at samtlige 6.400 kvadratmeter MgO-plader skal udskiftes. Undersøgelserne af Dokk1 viser også, at der er skader på øvrige bygningsdele som skruer, dele af aluminiumsbeklædningen og isoleringen som følge af de fugtige MgO-plader.

Det skriver Jyllands-Posten, som bl.a. har talt med direktør i Bunch Bygningsfysik, Tommy Bunch-Nielsen. Det skyldes, at Bunch Bygningsfysik var de første i branchen, der opdagede problemerne med MgO-pladerne i november 2014 og står bag de første undersøgelser samt rapporten for Byggeskadefonden om pladerne, forventet omfang, omkostninger m.m.

”De kan lige så godt skifte alle pladerne, da de nedbrydes efterhånden,” siger han til Jyllands-Posten.

Tommy Bunch-Nielsen vurderer, at de fugtsugende plader bør udskiftes inden for to år af sikkerhedsmæssige årsager. Men helst så hurtigt som muligt, da der vil opstå flere følgeskader, jo længere man skubber udskiftningen.

Ifølge Tommy Bunch-Nielsen koster det typisk omkring 2.000 kr. pr. kvadratmeter at udskifte vindspærreplader. Alene en totaludskiftning af pladerne vil derfor koste knap 13 mio. kr. Herudover kommer udbedring af følgeskaderne. Han vurderer, at den samlede regning vil være op mod 26 mio. kr.

Det er især stilladsomkostningerne, der bliver store, fordi nogle af pladerne sidder svært tilgængelige steder.

Tommy Bunch-Nielsen regner med, at det vil tage omkring et halvt år at udskifte alle vindspærrepladerne og udbedre følgeskaderne.

Læs artiklerne fra Jyllands-Posten bragt i juni 2016:

Skandaleplader har medført omfattende skader på Dokk1

Aarhusiansk milliardprojekt ramt af byggeskandale

Når vi når hen til november, driver vandet ned ad pladerne

Læs også om vores undersøgelser for Byggeskadefonden