56 års erfaring og ingen planer om at gå på pension

Selvom en af landets mest erfarne statikere runder 80 år den 28. april, har han ingen planer om at indstille arbejdet som rådgivende bygningsingeniør og gå på pension. Arbejdet er nemlig også hans hobby.

”Jeg holder meget af at gå på arbejde. For jeg vil ikke bare sidde derhjemme foran fjernsynet, men vil gerne ud at møde andre mennesker. Og så er der konstant spændende projekter, jeg kan arbejde på hos Bunch Bygningsfysik. Jeg bliver ved så længe jeg kan,” siger Torben Bernholdt Lund.

Bygningsingeniør siden ’68

Torben Bernholdt Lund blev tømrer i 1965, men han brugte aldrig uddannelsen. I stedet valgte han at læse videre til bygningsingeniør med speciale i bærende konstruktioner, på det der dengang hed Københavns Bygningsteknikum.

Siden endt uddannelse i 1968, har Torben Bernholdt Lund arbejdet som bygningsingeniør. I 1970 fik han job hos Johannes Jørgensen A/S i Valby, som senere blev opkøbt af Carl Bro Gruppen. Carl Bro Gruppen blev sidenhen opkøbt af den hollandske ingeniørvirksomhed Grontmij, som i 2015 blev opkøbt af rådgivervirksomheden Sweco. I 2020 kunne han således fejre 50-års jubilæum hos Sweco.

Jobskifte som 75-årig

”Som jeg ser det, har jeg egentlig bare fulgt mine kolleger igennem de mange navneskift. Og har været glad for alle de opgaver, jeg har haft muligheden for at arbejde på. Men med alderen kom behovet for at skifte omgivelser, så i 2019 begyndte jeg at arbejde hos Bunch Bygningsfysik,” siger Torben Bernholdt Lund.

Torben Bernholdt Lund arbejder nu omkring 15 timer om ugen, og bruger det meste af tiden hos Bunch Bygningsfysik. Men han er også stadig tilknyttet Sweco.

Anerkendt Statiker

I 1975 opnåede Torben Bernholdt Lund titlen som Anerkendt Statiker. En titel som han havde indtil 2022, hvor ordningen blev lavet om.

”Jeg er stolt af at have opnået titlen som Anerkendt Statiker. Det gjorde mit arbejde meget nemmere og gav mig en del frihed, hvilket jeg har sat stor pris på igennem årene,” siger han og tilføjer:

”Jeg kunne sikkert godt erhverve den nye certificering, men det har jeg ingen interesse i. Efter min mening har kravene til byggerier i dag taget overhånd. Man ender med at flytte papir mellem hænder, uden at det egentlig er nødvendigt.”

Fra Louisiana til Carlsberg

Igennem sin imponerende karriere har Torben Bernholdt Lund arbejdet på mange projekter. Selv fremhæver han bl.a. udbygningen og renoveringen af kunstmuseet Louisiana, renoveringen af Vor Frue Kirke i København og byggeriet af Vejle Kommunes administrationsbygning.

De senere år har Torben Bernholdt Lund udelukkende arbejdet med renovering. Han har bl.a. arbejdet på Sydbanks lokaler på Kongens Nytorv, hvor tre etager skulle lægges sammen. Han har også været på flere projekter i Nyhavn, hvor erhvervsejendomme er blevet lavet om til beboelse samt på renoveringen af Carlsberg Akademi.

”Det er udfordrende og spændende at arbejde med renovering, især når det er de helt gamle bygninger, som dem i Nyhavn eller Carlsberg Akademi. Det var jo nogle helt andre materialer, man byggede med i 1700-1800-tallet. Det giver nogle udfordringer, når nye og gamle materialer skal kombineres,” siger Torben Bernholdt Lund.

En passion for træ
”Jeg arbejder i mange materiale, men som gammel tømrer har jeg altid haft en forkærlighed for træ. I renoveringsprojekter skal jeg ofte finde løsninger på at bevarer det gamle træarbejde, men også sørge for sikkerhed og funktionalitet. Det er sammenspillet mellem de to ting, som jeg holder meget af at arbejde med,” siger Torben Bernholdt Lund og tilføjer:

”De senere år er der kommet fokus på igen at bruge træ i bærende konstruktioner. Det er lige så sikkert som beton, men meget bedre for miljøet. Det er spændende at følge med i udviklingen af nye metoder og materialer, men jeg kommer ikke til at lave nybyg. Min interesse ligger nu kun i renovering.”

Der er arbejde nok

Torben Bernholdt Lund bor sammen med sin kone i deres hus på Frederiksberg. Sammen har de tre børn, tre børnebørn og et sommerhus på Mols. Så der er masser at tage sig til foruden arbejdet som bygningsingeniør. Han siger:

”Jeg nyder at være sammen med familien og bruge tid i haven og i sommerhuset. Men mit arbejde er min hobby, så jeg kommer ikke til at stoppe, så længe der er opgaver til mig. Og sådan som byggebranchen ser ud lige nu, kommer der vist til at være opgaver langt ud i fremtiden.”